Alt er muligt – for bryllupskagens mesterkonditor

Den omtalte rekord er verdens højeste bryllupskage på 11 meter og 31 centimeter

Den omtalte rekord er verdens højeste bryllupskage på 11 meter og 31 centimeter, som chefkonditoren Gert Sørensen med konstruktionsmæssig assistance fra ingeniør og tømrermester skabte til brylluppet mellem Simon Spies og Janni Brodersen i 1983.

Mindre kan naturligvis gøre det, og sådan er det som regel, når kunderne ringer til Gert Sørensen i sønderjyske Christiansfeld, hvor han forpagter Brødremenighedens historiske hotelkompleks fra 1778 – og trækker folk til fra hele landet, der vil smage konditorkunst på højeste niveau.

I nogle årtier kunne især københavnerne fornøje sig med Gert Sørensens kompromisløse kvaliteter i konditori, da han drev Restaurant Konditoriet i Tivoli. Men »tivoliseringen«, som han opfatter det, af Carstensens gamle have i negativ, effektjagende discount-retning fik Gert Sørensen til at trække i sin personlige nødbremse og se sig om på landkortet.

Hvad koster en bryllupsfotograf?

Etagekagen efter engelsk forbillede

Siden 1997 er det især jyske og fynske bryllupper, der har bud efter hans altid ottekantede, søjlebårne etagekager efter engelsk forbillede. Gert Sørensens bryllupskager er væsentligt dyrere end dem henne fra den lokale bagermester.

Til gengæld er Gert Sørensens kager i en særklasse for sig. Altid håndlavede i alle detaljer fx. i form af navnetræk, blomster, logoer o.lign. og med et »indlæg« i kagerne, der har bibragt deres ophavsmand et væld af nationale og internationale diplomer, medaljer og ordener gennem tiden. Velsmag i den kaliber og udførelse kan dårligt beskrives, men man hører vingede væsener synge under hver salig mundfuld …

Vores Store JA er landsdækkende

Hun får det første stykke

– Kagerne er altid individuelle udover grundformen, der dels er smuk, dels er stabil. Det skal være brudeparrets personlige kage, hvor de får lov til at stille ønsker om dekorationen. Det er en god idé at få taget et godt billede af brudeparret sammen med kagen. Kutymen er, at gommen skærer for, mens bruden har en hånd på hans arm, og så får hun det første stykke, forklarer Gert Sørensen, som altid selv kører ud og stiller sine kager op, så han er sikker på, at kagen er afleveret i perfekt stand. Og altid på et ottekantet, smukt-snedkereret træfundament, der fuldender helhedsindtrykket.

– Jeg har naturligvis »reservedele« med i bilen, Men 7-9-13 har jeg endnu ikke oplevet, at en kage er gået til undervejs, siger Gert Sørensen, som forklarer, at der i praksis findes tre anvendelsesmuligheder for kagen:

– Mange holder en reception med kaffe, champagne og kage. Andre lader kagen være dessertens afløser, mens nogle igen venter til kaffen med at servere kagen. Jeg håber, at bryllupsgæsterne vil bruge lidt tid på at studere kagen, inden den skæres for. En kage til 50 – 60 personer repræsenterer trods alt en god uges omhyggeligt arbejde.

Sørensens Sukkermuseum

– Om det ikke gør ondt, at kagen skæres i stykker? Nej, det er jo min metier, mit kunsthåndværk at glæde mennesker med, hvad jeg har lært, fortæller Gert Sørensen, som da heller ikke oplever, at alle hans frembringelser bliver fortæret.

Hjemme i Christiansfeld har han et større »sukkermuseum« med talrige eksempler på, hvad han kan med fortrinsvis sukker, karamel og chokolade. Skulpturel konditorkunst, der har gjort Gert Sørensen til ven og kollega med andre mad-koryfæer som Bocusse og Vergé.

Som tidligere nævnt er etagekagen efter engelsk forbillede. Dengang etagekagerne kom frem under Dronning Victoria, blev de fremstillet af langtidsholdbar plumcake, hvorfor den øverste top af bryllupskagen blev gemt til den førstefødte, mens endnu et stykke skulle gemmes til sølvbrylluppet. Var der mennesker, man gerne havde set til sit bryllup, men som ikke kunne komme, skar man et stykke af kagen og tilsendte dem det med posten. Den knastørre, solide plumcake kunne man overhælde med portvin eller cognac -og så var den så god og svampet som ny igen.

Overflødighedshornet

Herhjemme var den klassiske bryllupskage i gamle dage overflødighedshornet med fyldte chokolader og hjemmelavet konfekt.

Hornet lever videre i dag, hvor det bruges til receptioner, konfirmationer, jubilæer og den slags.
En anden og mere beskeden form for bryllupskage findes fortsat. Kransekagen med brudeparret på toppen – der hvor de altid bør høre hjemme på deres store dag.

Se de lækreste bryllupskager her